דילוג לתוכן

עו"ד על נדל"ן – עלון חודשי מס' 187

מאמר בנושא:

פוטנציאל לא ממומש

מאת עו"ד צבי שוב ועו"ד רונית אלפר

עדכוני חקיקה/חקיקת משנה/חוזרים מקצועיים

  • תקנות פינוי בינוי (עידוד מיזמי פינוי בינוי) (תשלום בשל ביטול עסקת התחדשות עירונית), התשפ"ה-2025.
  • תל אביב – הודעה בדבר אישור תכנית מפורטת מס' 507-0469478 – סינרמה.
  • רמת גן – הודעה בדבר הפקדת תכנית מקומית מס' 506-1155308 – התחדשות עירונית הרא"ה.
  • כפר יונה – הודעה בדבר אישור תכנית מועדפת לדיור מס' 1113– כפר יונה דרום.
  • תל מונד – הודעה בדבר הפקדת תכנית מפורטת מס' 457-0791384 – שכונת אלי כהן.

עדכוני פסיקה

  • התחדשות עירונית

    בג"ץ 8958/21 המכון לרפורמות מבניות בע"מ ואח' נ' כנסת ישראל ואח' –
    תקן 21.2 – ככלי עזר בלבד.

 

  • היטל השבחה

    עמ"נ 25955-11-22 הועדה המקומית לתכנון ובניה ירושלים נ' אהרון ברק ואח' –
    אין לנטרל בשווי מצב קודם את תמ"א 38.

 

  • איחוד וחלוקה

    ת"א 24786-06-21 חדשנית נכסים והשקעות בע"מ נ' ש.ד.ר תחזוקה שרותי ובטחון (1988) בע"מ –
    חלוקה קניינית מול חלוקה רישומית.

  • תביעות 197

    ערר 95041/0823 לילי קרין ואח' נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה רמת השרון –
    פגיעה עקיפה – לא בוססה כנדרש.

מאמר בנושא:

פוטנציאל לא ממומש

מאת עו"ד צבי שוב ועו"ד רונית אלפר

במאמר זה נסקור החלטה חדשה וחשובה של ועדת הערר במחוז תל אביב, בראשות היו"ר, עו"ד יפעת בן אריה-שטיינברג, שניתנה בימים אלו במסגרת עררים תא/85180/0823 ואח' – קבוצת חג'ג' סלמה בע"מ נ' ועדה מקומית לתכנון ולבניה תל אביב (מיום 1.4.25).

בפני ועדת הערר עמדו שתי שומות מכריעות של השמאים שלומי יפה ואבישי זיו, שערכו שומות השבחה נפרדות לאותם מקרקעין ואותה תכנית משביחה (תא/4485) אך למימושים שונים: מימוש במכר שקדם למימוש בהיתר בניה (נערך על ידי אבישי זיו) ומימוש בהיתר בניה (נערך על ידי שלומי יפה).

הן הוועדה המקומית והן הנישומים השיגו בפני ועדת הערר על השומות המכריעות וכלל עררים אלו נשמעו ונדונו על ידה במאוחד.

מדובר בהחלטה מקיפה העוסקת בנושאים שונים, שהמרכזי שבהם הוא סוגיית הפוטנציאל התכנוני הכללי לשינוי יעוד במצב קודם בהיטל השבחה, אותו הגדירה ועדת הערר כ"סוגייה כבדת משקל".

כידוע, ההלכה בסוגיית הפוטנציאל התכנוני בהיטל השבחה בו יש להתחשב כחלק מהמצב הקודם, נקבעה כבר לפני למעלה מ-20 שנה במסגרת פסק דינו של בית המשפט העליון ברע"א 4487/01 הועדה המקומית לתכנון ולבניה רחובות נ' מ. לוסטרניק ובניו חברה להנדסה ובניין בע"מ ואח' (22.6.03).

בפסק הדין דובר בתכנית משביחה שחלה על קרקע חקלאית בטבורה של העיר רחובות והשאלה שעמדה בפני בית המשפט הייתה אלו גורמים ניתן להביא בחשבון בקביעת שווי המצב הקודם, ובפרט האם ניתן להביא בחשבון ציפיות לשינוי ייעוד.

בית המשפט קבע, כי הציפייה הכללית לפיתוח מקרקעין היא חלק אינטגרלי מהפוטנציאל הכלכלי שלה ולכן, לצורך קביעת שווי המצב הקודם יש להביא בחשבון מרכיבים תכנונים שונים כמו גם ציפיות השוק ועלייה כללית של ערך המקרקעין הנובעת, בין היתר, גם ממיקום המקרקעין וקרבתם לשטחים בנויים; זאת, כל עוד לא מדובר בציפייה לעליית ערך הנובעת מהליכי אישורה של התכנית המשביחה עצמה, שאותה יש לנטרל.

לאורך השנים חזרו ערכאות השיפוט השונות על הלכה זו וחידדו את האבחנה בין פוטנציאל כללי שאותו אין לנטרל משווי המצב הקודם, לבין פוטנציאל קונקרטי הקשור לתכנית המשביחה, אותו יש לנטרל משווי המצב הקודם, תוך יישומה בנסיבות הקונקרטיות שעמדו בפניהם.

כך למשל, בעמ"נ (י-ם) 36933-04-14 סי.בי.די.סטאר ניהול בינלאומי בע"מ נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבניה ירושלים (28.7.14) נדונה השאלה האם בתחשיב ההשבחה להקלה יש לנטרל את ההשפעה הנובעת מהציפייה לאישורה, שמקורה באישורים זהים קודמים שניתנו לבעלי מקרקעין סמוכים. בית המשפט קבע, כי כאשר העילה לאישורו של הליך הקלה נעוצה באישורן של בקשות קודמות, זהות או דומות באופיין, עד כדי כך שנוצרה ציפייה לאישור שיש בכוחה להשפיע על שווי השוק, יש לנטרל את ההשלכה של אותה ציפייה מערכם של המקרקעין טרם אישור בקשת ההקלה.

בערר 38/10 וויי קוון אינבסטמנטס נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה מחוז ירושלים (8.7.2010) דנה ועדת הערר (בראשות היו"ר דאז, עו"ד גלעד הס) בשאלה מתי יש להתחשב בתכניות נקודתיות כחלק מפוטנציאל כללי. נקבע, כי רכיב הציפיות שאותו יש לנטרל הוא לא רק הציפיות הנובעות מהתכנית המשביחה עצמה, אלא מהליך התכנון כולו הקשור לתכנית המשביחה, כמו למשל  "החלטות על ציפוף ותכנית אב, אשר כולן מהוות פעולות שלטון המאפשרות קידום ואישור תכנית נקודתית". לעומת זאת נקבע, כי "תכניות נקודתיות שאושרו טרם החל ההליך התכנוני של התכנית המשביחה ושהוכנו שלא על רקע החלטות מוסדות התכנון או התכנון הכולל .." כן יובאו בחשבון במסגרת המצב התכנוני הקודם.

קביעות דומות ניתנו גם במסגרת ערר 49/10 פריוולד אלי ואח' נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה ירושלים (8.7.2010).

בבר"מ 10212/16 דלי דליה ואח' נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה הרצליה (1.4.2020), שדן בשאלה האם וכיצד יש להתחשב בציפייה בלתי ממומשת לשינוי ייעוד של מקרקעין במסגרת תביעה לפיצויים בגין פגיעה במקרקעין לפי סעיף 197 לחוק, אבחן בית המשפט בין ההכרה בפוטנציאל הכללי לעניין היטל השבחה לבין תביעות ירידת ערך מכח סעיף 197 לחוק, תוך שהוא חוזר על שנקבע בעניין לוסטרניק ומדגיש כי יש להתחשב בפוטנציאל כללי במסגרת עריכת שומת ההשבחה.

עוד ראויים לציון שני פסקי מהעת האחרונה: עמ"נ (תל אביב-יפו) 18618-12-22 לויתן אדיב שמואל נ' ועדה מקומית לתכנון ובניה תל אביב, (8.1.2024) ועמ"נ 25955-11-22 הוועדה המקומית לתכנון ולבניה ירושלים נ' אהרון ברק ואח' (11.3.2025) שדנו בשאלה האם בתחשיב היטל ההשבחה יש להביא בחשבון, בקביעת שווי מצב קודם, את עליית ערך שאירעה בשל תמ"א 38.

בשני פסקי הדין נקבע, כי מדובר בעליית ערך הנובעת מציפיה כללית לתוספת זכויות, שלאור הלכת לוסטרניק אין לנטרלה. בעניין לויתן, נקבע כי על אף שהתכנית המשביחה (תכנית רובע 3) נערכה כתכנית מכח סעיף 23 לתמ"א 38, לא מתקיימת זיקה ישירה בינה לבין תמ"א 38, היות והתמ"א  עומדת בפני עצמה מאז שנת 2005 ואילו תכנית רובע 3 אושרה 13 שנים מאוחר יותר בהתאם למסמך המדיניות שאישרה העיריה, והיא אף סוטה מהיקף הזכויות שנקבע בתמ"א 38. בהתייחס למסמך המדיניות, קבע בית המשפט כי היות ועליית הערך בגינה 'נבלעת' בעליית הערך שאירעה כתוצאה מתחולתה של תמ"א 38, מדובר למעשה ב'אותה הגברת בשינוי אדרת' ועל כן, אין להביאה בחשבון בחישוב שווי המצב הקודם.

בעניין אהרון ברק לעומת זאת, לא היתה מחלוקת שהתכנית המשביחה לא באה לעולם מכח תמ"א 38 כך שלא היה כל ספק שמדובר בפוטנציאל תכנוני שאינו קשור בקשר סיבתי עם התכנית המשביחה, ועל כן לאור הלכת לוסטרניק יש להביאו בחשבון במצב התכנוני הקודם.

פסיקות אלו ואחרות נזכרו בהחלטתה המקיפה של ועדת הערר והובאו לעיל כרקע לקביעותיה הקונקרטיות, שחלקן יוצגו להלן.

  • שאלת ההתחשבות בפוטנציאל תכנוני בקרקע מתוכננת

אחת השאלות אליה נדרשה ועדת הערר היתה האם הלכת לוסטרניק חלה גם על קרקע מתוכננת או שמא רק על קרקע לא מתוכננת, כדוגמת הקרקע החקלאית שעמדה במוקד פסק הדין. שאלה זו באה על רקע עמדת השמאים המכריעים שסברו שאין לייחס תוספת לפוטנציאל הכללי בנכס שבו כבר קיימת תכנית הקובעת ייעוד וזכויות בניה במגרשי בניה.

ועדת הערר דחתה את עמדת השמאים המכריעים וקבעה, כי למרות שבעניין לוסטרניק דובר בקרקע חקלאית, אין בפסק הדין "כל קביעה לפיה היא מסייגת את הכרעותיה לסוג המקרקעין".

בנוסף, הפנתה ועדת הערר לפסק הדין שניתן ממש לאחרונה על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב, בעמ"נ 56975-09-23 הועדה המקומית לתכנון ולבניה תל אביב יפו ואח' נ' בלו מרבל בע"מ ואח' (6.3.2025), מפי כב' השופט גלעד הס, שבא עצמו מעולם ועדות הערר והתכנון, שבו נדונה, בין היתר, שאלת נטרול ציפיות במצב קודם. בעניין זה קבע בית המשפט כי:  "לגבי עליית השווי הנובעת מהציפייה הכללית לפיתוח האזור בפרט, והעיר תל אביב בכלל, לרבות בדרך של יישום תמ"א 38, הרי שווי כללי זה אין לנטרל משווי הנכסים במצב הקודם".

פסק דין זה, בדומה לפסקי הדין בעניין לויתן ואהרון ברק שנזכרו לעיל, עסקו בקרקעות מתוכננות, ועל אף זאת לא מצאו להחריג בשל כך את פסק דין לוסטרניק. לאור זאת, קבעה ועדת הערר, כי יש להכיר בפוטנציאל כללי גם כאשר הוא "כרוך בהליכים לשינוי יעוד וגם במקום בו התכנון הקיים אינו ארכאי".

נימוק נוסף וחשוב לא פחות למסקנתה של ועדת הערר, הוסבר כך: "לטעמנו ההכרה בשווי מצב קודם של קרקע חקלאית הממוקמת במרכזה של עיר ככזה הכולל גם פוטנציאל כללי והתעלמות מפוטנציאל כללי שכזה בקרקע מתוכננת במרכז העיר כבעניינינו, יכול להביא דווקא לתוצאה אבסורדית, לפיה לצרכי היטל השבחה שוויה של קרקע חקלאית כאמור יהא בהכרח גבוה משוויה של קרקע מתוכננת כבעניינינו".

  • האם וכיצד יש להתחשב בציפיות שיצרו (ככל שיצרו) תמ"מ 5, מסמכי מדיניות, ותכניות נקודתיות לצורך קביעת שווי המצב הקודם

שאלה נוספת שעמדה בפני ועדת הערר היתה האם יש לייחס למצב הקודם פוטנציאל תכנוני כללי כלשהוא הנובע ממסמכי המדיניות "מבואות יפו" מיום 16.3.2005 לפיה, הסביבה בה מצויים המקרקעין תהפוך בהדרגה לאזור מגורים פרטי, ועדכון שנעשה למסמכים אלה  במרץ 2007 לפיו מסווגים המקרקעין באזור מגורים עירוניים עם חזית מסחרית לדרך שלמה.

בנוסף, נדרשה ועדת הערר לשאלת הפוטנציאל הנובע מתמ"מ 5, תכנית המתאר למחוז תל-אביב, במסגרתה סומנו המקרקעין כחלק ממתחם מוגדר באזור "מעורב לתעסוקה ומגורים", ולשאלה כיצד יש להתייחס לפוטנציאל הנובע מתכניות "נקודתיות" שאושרו בסביבת המקרקעין זמן רב לפני הפקדתה של תא/5000 ושנים רבות לפני הפקדתה של התכנית המשביחה.

התחשבות במסמכי מדיניות

לעניין ההתחשבות במסמכי מדיניות בקביעת שווי המצב הקודם, קבעה ועדת הערר כי העובדה שמדובר במסמכים נטולי מעמד סטטוטורי אינה רלוונטית לשאלה אם יש להביאם בחשבון או לא, וכי השאלה המרכזית היא האם השוק ייחס להם משקל, זאת בהנחה כמובן שהם לא היוו חלק מהליכי התכנון הכולל "הקשורים בטבורם לתכנית המשביחה", שאז אין להביאם בחשבון.

בעניין האפשרות להביא בחשבון גם מסמכים שאינם סטטוטוריים במצב התכנוני הקודם, הפנתה ועדת הערר להחלטה בעניין ערר בי/ 8180/1021 הועדה המקומית לתכנון ולבניה בת ים נ' פ.פ. אפריקה אינווסט (2010) בע"מ (9.3.2025), בראשות היו"ר הלל גלקופ, בה נקבע כי לצורך היטל השבחה אין לנטרל משווי השוק במצב הקודם את השפעתם של תנאים לפי סעיפים 77-78 במצב הקודם, הגם שלא ניתן לומר באופן מדויק כי יש להם מעמד סטטוטורי.

לאור זאת, החליטה ועדת הערר להשיב את התיקים לשמאי המכריע על מנת שיבחן האם מסמכי המדיניות אכן היוו חלק מהליכי התכנון הקשורים לתכנית המשביחה ולתא/5000, ורק ככל וימצא שלא, יהיה על השמאי המכריע לבדוק האם מסמכי המדיניות אכן השתקפו/השפיעו על שווי השוק כחלק מפוטנציאל כללי, ואם כן, יביאם בחשבון בשווי המצב הקודם.

תמ"מ 5

ועדת הערר קבעה, כי לצורך בחינת שווי המצב הקודם היה על השמאים המכריעים לבחון האם תמ"מ 5 הייתה חלק מההליך התכנוני של תכנית המתאר הכוללנית תא/5000 ושל התכנית המשביחה, וככל שלא, לבחון את השפעתה על שווי השוק במצב הקודם.

בעניין זה הסתמכה ועדת הערר, בין היתר, על פסק דינו של בית המשפט העליון שניתן ברע"א 6188/04 אלינוער רבין נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבניה שרונים (נבו 26.9.04), בו נקבע כי בעת חישוב שווי "מצב קודם" לעניין היטל השבחה, יש להתחשב בציפיות שיצרה תמ"א 31.

בנוסף הפנתה ועדת הערר לפסיקות שונות שדחו ערעורים על שמאים מכריעים שהביאו בחשבון פוטנציאל כללי הנובע מתכניות מתאר מחוזיות, כדוגמת תמ"מ/21/3 ותמ"מ/6.

תכניות נקודתיות

על רקע הפסיקות בעניין ווי קון ופריוולד הנ"ל, ומאחר והשמאי יפה לא בדק ולא בחן את התכניות הנקודתיות לגופן, החליטה ועדת הערר להחזיר אליו את הדיון על מנת שיתחשב במסגרת קביעת שווי המצב הקודם בציפיות כלליות שיצרו תכנית נקודתיות סמוכות; זאת, בכפוף לכך שמדובר בתכניות שהופקדו או אושרו טרם החל ההליך התכנוני של התכנית המשביחה, ובמידה ולא מדובר בתכניות הנגזרות מתכנית תא/5000.

  • עסקת השוואה בנכס ועסקאות אחרות

אחת הטענות שהועלתה על ידי הנשומה, קבוצת חג'ג', היתה שהיה על השמאים המכריעים להתחשב בעסקה שנעשתה בנכס כ-4.5 שנים לפני המועד הקובע, בהיותה משקפת את שווי השוק של הקרקע במצב התכנוני הקודם.

על אף שוועדת הערר הסכימה שיש לתת מעמד בכורה לעסקאות השוואה מהנכס עצמו, הרי שבנסיבות העניין היא קיבלה את עמדת השמאי זיו, שקבע כי העסקה היתה גבוהה באופן משמעותי משווי השוק מאחר ולעמדתו היא גילמה פוטנציאל תכנוני הנובע רובו ככולו מתא/5000 שהופקדה 10 חודשים קודם לכן והיא למעשה חלק מ"המצב החדש".

בצד זאת, מצאה ועדת הערר להחזיר את הדיון לבחינה שמאית היות והשמאים המכריעים לא ביססו את קביעתם על עסקאות השוואה אחרות.

  • עליונותו של עקרון השוויון

עניין נוסף אליו נדרשה ועדת הערר בהחלטתה היתה קביעותיהם השונות של השמאים המכריעים ביחס לשווי מצב חדש למגורים. בעוד השמאי זיו קבע שווי של 16,500 ₪ למ"ר מבונה למגורים,  השמאי יפה קבע שווי של 15,700 ₪.

ועדת הערר קבעה, כי על אף שמדובר בקביעה שמאית, שככלל אין מקום להתערב בה, הרי שלאור עקרון השוויון והחשיבות בקביעת שווי אחיד מקום בו מדובר באותה נישומה, אותם מקרקעין, ואותה תכנית משביחה, נכון יהיה בנסיבות העניין לקבוע שווי אחיד שיעמוד על ממוצע השווי שנקבע בשתי השומות.

בקביעתה זו נסמכה ועדת הערר על הפסיקות שניתנו בעמ"נ (חי') 12834-07-16 שלמה לדלסקי נ' הו"מ לתו"ב קרית אתא ; בע"א 1160/08 פנינת העיר רמת גן בע"מ נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה רמת גן (6.9.2012), ובערר (מרכז) 323/16 עזרא שירזי נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה גבעת שמואל (10.5.2017).

מטעם זה, החליטה ועדת הערר גם להתערב בקביעת מקדם הדחיה למימוש, שהוערך באופן שונה בכל אחת מהשומות וקבעה משך דחייה זהה לשתי השומות.

  • שיקולי צדק ומס אמת

אחד העניינים האחרונים שנדונו במסגרת ההחלטה היתה טענת הועדה המקומית לכך שהשמאי יפה טעה עת הפחית מההשבחה את גובה ההשבחה האבסולוטי בגין המימושים הקודמים במכר, היות ולטענתה היה עליו להביא את המימושים הקודמים במכר כאחוז מהמימוש.

ועדת הערר קבעה, כי על אף שבעניין זה נקט השמאי יפה באותו האופן בו נקטה הוועדה המקומית בשומה מטעמה, קיימת הצדקה בנסיבות העניין להתערב בשומה המכרעת היות ומדובר בטעות מהותית כך שהותרתה על כנה " תוביל לחוסר צדק ולגבייה בחסר של היטל השבחה".

לסיכום:

מדובר כאמור בהחלטה חשובה של ועדת הערר הכוללת סקירה מקיפה של ההלכות והפסיקות הנוגעות לשאלת הפוטנציאל התכנוני שיש להביא בחשבון במסגרת שומת השבחה, תוך יישומן באופן פרטני על האופן שבו יש להתייחס לתכנית מתאר מחוזית, מסמכי מדיניות ותכניות נקודתיות בקביעת שווי המצב הקודם בשומת היטל השבחה.

בהקשר זה, ההחלטה מהווה המשך ישיר להחלטות ופסיקות רבות שניתנו בסוגייה חשובה זו, שבימים אלו מונחת לפתחו של בית המשפט העליון בכל הנוגע לאופן בחינת הפוטנציאל התכנוני הנובע מתמ"א 38 (הכוונה לפסיקות בעניין לויתן ואהרון ברק).

מן הראוי לציין, כי ההחלטה נכונה גם בהיבט ההסתכלות "ממעוף הציפור" על נושא היטל ההשבחה בכללי, המהות והרעיון של חובת תשלום היטל ההשבחה היא בין היתר שיתוף הציבור בהתעשרות, אולם צריכה זאת להיות התעשרות של אמת, כלומר צריך לראות מלמעלה, והשאלה הנשאלת היא מה תרמה לי התכנית החדשה ובכמה יכולתי למכור את המקרקעין אילו לא הייתה קיימת לי תכנית זו, ומאחר וברור כי הפוטנציאל הכללי שהיה משלם לי השוק על הנכס שלי, היה נלקח בחשבון על ידי הקונה, אזי אין כל סיבה להתעלם ממנו ולמעשה להטיל עלי תשלום היטל על שווי שכבר היה אצלי "בכיס".

פוטנציאל זה יכול להיגזר ממדיניות הרשות לאורך שנים, כדוגמא שכל בר דעת וכל מי שהיה נכנס למחלקת המידע בעירייה או מסתובב בשטח מסויים יכול כבר לדעת שאיזור פלוני כבר לא יבנה כאיזור תעשייה אלא כבר מצוי "עמוק" בשלבי שינוי כוון לכיוון מגורים, וזאת גם בלי התכנית הנקודתית שתאושר לו בעתיד לצורך הבניה למגורים.

ההחלטה גם מעלה על נס את חשיבותם של עקרונות השוויון והצדק בקביעת היטל השבחה, מתוך הבנה כי הם גוברים על כללי אי ההתערבות בנושאים שמאיים מקצועיים ועל החשיבות בשמירה על עצמאות שיקול דעתו של השמאי המכריע, בפרט כאשר מדובר באותם מקרקעין ובאותה תכנית משביחה, הגם שמדובר במימושים שונים.

בעניין זה ראוי להזכיר פסק דין נוסף מהשבוע האחרון שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בעמ"נ (מרכז) 16460-09-23  חוה גנדליס נ' ועדה מקומית לתכנון ובניה יהוד מונוסון (25.3.25), אשר בהתייחס למצב שבו שני שמאים מכריעים הגיעו להיטל השבחה שונה בגין אותה תכנית משביחה, מצא להעיר, כי: "הדעת אינה נותנת, כי אזרח שאתרע מזלו ונפל חלקו אצל שמאי א' – ייקבע בעניינו כי מדובר בתכנית משביחה בהיקף ניכר, ואילו אזרח שהאיר לו מזלו ונפל חלקו אצל שמאי ב' – ייקבע לו כי התכנית אינה משביחה כל עיקר ואין להשית עליו היטל השבחה כלל".

עדכוני חקיקה/חקיקת משנה/חוזרים מקצועיים

תקנות פינוי בינוי (עידוד מיזמי פינוי בינוי) (תשלום בשל ביטול עסקת התחדשות עירונית), התשפ"ה-2025

מתוקף סמכותו של שר המשפטים, ולפי סעיף 1ד(ה) לחוק פינוי ובינוי התשס"ו- 2006 ובהתאם לסעיף 5ג לחוק המקרקעין התשס"ח-2008 ובהסכמת שר הבינוי והשיכון, הותקנו תקנות אשר מזכות את היזם בתשלום בגין ביטול עסקת התחדשות עירונית.

התקנות קובעות, כי ככל שבוטלה עסקת התחדשות עירונית – הסכום שישולם ליזם יקבע לפי סוג העסקה, סיבת הביטול ושאר התנאים המפורטים בתוספת. ככל שנרשמה הערת אזהרה לטובת היזם, יהיה זכאי היזם לתשלום לפי התקנות, בכפוף למחיקת ההערה.

סיבות לביטול מפורטות בתקנות, כגון: היזם התקשר עם בעלים של דירה אחת בלבד בבית משותף; היזם לא התקשר עם בעלים של מחצית לפחות מהדירות בבית המשותף; היזם לא הגיש תכנית מפורטת לפינוי בינוי; לא נקלטה בקשה להיתר בניה במוסד התכנון המוסמך ועוד.

במידה והעסקה בוטלה בשל יותר מסיבה אחת הזכאות תהיה לפי הנמוך ביניהם. בנוסף על הסכומים שבתוספת ייווסף מע"מ כחוק והם יהיו צמודים למדד הידוע ביום הקובע עד למועד התשלום בפועל. התקנות יחולו על כל ביטול של עסקת התחדשות עירונית אף אם בוטלה לפני היום הקובע.

 

תל אביב – הודעה בדבר אישור תכנית מפורטת מס' 507-0469478 – סינרמה

הרינו לעדכן, כי בהתאם לסעיף 117 לחוק התכנון והבניה, אושרה תכנית מספר 507-0469478 בתל אביב, רחובות יגאל אלון, אנילביץ מרדכי, יצחק שדה, נירים ונתיבי איילון צפון 60.

מטרת התכנית הינה בין היתר, שיפור התכנון הקיים במרחב בתכנון, בדגש על העצמת זכויות הבנייה וקביעת שימושים מעורבים על פי תכנית תא/5000, שיפור המרחב הציבורי, תוך יצירת המשכיות ורציפות של רחובות, שדרות ומעברים, ולקראת חציית גשר יצחק שדה באופן שיאפשר רמת שירות גבוהה להולכי רגל, רוכבי אופניים ועוד.

כמו כן, התאמת התכנון לקירוי איילון המתוכנן.

התכנית קובעת שינוי ייעוד מ"מגורים מסחר ותעסוקה" ל-"מגורים ותעסוקה" ו"תעסוקה" ושינוי בתצורת המגרשים ביחס לתכנית תא/3540. כמו כן, הגדלת זכויות הבניה מ-102,258 מ"ר בנוי ל-206,770 מ"ר בנוי. בנוסף, מתוך 482 יחידות שכוללת התכנית, נקבעו 79 יחידות דיור בהישג יד, ו- 48 יחידות דיור עירוני. כמו כן נקבעו הוראות לגבי הריסות ופינויים, הפקעות ורישום.

 

רמת גן – הודעה בדבר הפקדת תכנית מקומית מס' 506-1155308 – התחדשות עירונית הרא"ה

הרינו לעדכן כי בהתאם לסעיף 89 לחוק התכנון והבנייה, הופקדה תכנית מספר 506-1155308 ברחוב הרא"ה 56-64 ברמת גן. מטרת התכנית הינה בין היתר, התחדשות עירונית הכוללת הריסת 5 בנייני מגורים בהם 55 יחידות דיור ובמקומם הקמת 4 בנייני מגורים חדשים, הכוללים 9 קומות מעל קומת קרקע עם 154 יחידות דיור, שטחי ציבור, מסחר ועוד.

התכנית קובעת בין היתר, שינוי ייעוד ממגורים ג' למגורים ד' ודרך. כמו כן, קביעת זכויות והוראות בניה להקמת 4 בנייני מגורים בעלי 9 קומות ו154 יחידות דיור, תנאים בהליך רישוי, קביעת אזור הנחיות מיוחדות עבור מעבר תשתיות תת"ק ועוד.

 

כפר יונה – הודעה בדבר אישור תכנית מועדפת לדיור מס' 1113–  כפר יונה דרום

הרינו לעדכן כי בהתאם לסעיף 21 לחוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים, אושרה תכנית מועדפת לדיור מספר 113 בכפר יונה, לב השרון ועמק חפר. מטרת התכנית הינה בין היתר, יצירת מסגרת תכנונית להקמת שכונת מגורים חדשה הכוללת כ- 1,870 יחידות דיור, שטחים למבני ציבור, שטחי תעסוקה ומסחר, שטחים ציבוריים פתוחים ועוד.

התכנית קובעת בין היתר שינוי במערך ייעודי הקרקע לייעודי קרקע שונים כגון מגורים ד', מגורים ג', מגורים מסחר ותעסוקה, מתקנים הנדסיים, שצ"פ ועוד. כמו כן, התכנית קובעת הוראות לבינוי ופיתוח המגרשים להקמת מגורים, דיור להשכרה, קביעת קווי בניין ועוד.

 

תל מונד – הודעה בדבר הפקדת תכנית מפורטת מס' 457-0791384 – שכונת אלי כהן

הרינו לעדכן כי בהתאם לסעיף 89 לחוק התכנון והבנייה, הופקדה תכנית מספר 457-0791384 בשכונת אלי כהן, רחוב האיריס. מטרת התכנית הינה בין היתר, התחדשות עירונית – פינוי בינוי.

התכנית קובעת בין היתר איחוד וחלוקה ללא הסכמת בעלים, תוספת יחידות דיור מ- 102 יחידות ל-370 יחידות, תוספת שטחי מסחר ושצ"פ, שינוי ייעודי קרקע בתחום התכנית. כמו כן, נקבעו זכויות והוראות בניה, קווי בניין והגדרת מס' קומות, הוראות לתכנון תלת מימדי ועוד.

עדכוני פסיקה

תקן 21.2 – ככלי עזר בלבד

מספר הליך: בג"ץ 8958/21 המכון לרפורמות מבניות בע"מ ואח' נ' כנסת ישראל ואח'  ערכאה: בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק, בפני כב' הרכב השופטים, יעל וילנר, עופר גרוסקופף ויחיאל כשר. תאריך מתן פסק הדין: 23.3.25. ב"כ המשיבים: עוה"ד יצחק ברט, נטע אורן, אילנה בראף שניר, אסף הראל, ישי איצקוביץ ודנה פריד אושריאל.

עתירה אשר הוגשה על-ידי המכון לרפורמות מבניות, בעניין השינויים בדבר הרוב הדרוש לאישור עסקאות פינוי ובינוי, במסגרת תיקון לחוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי), התשס"ו-2006, ובעניין התמורה שצפויים לקבל בעלי הדירות בשל פרסומו של תקן שמאי חדש (תקן 21.1).

במסגרת התיקון לחוק פינוי בינוי, הורד הסף הדרוש של מספר הדירות המאפשר כפיית הסכם פינוי-בינוי על דייר סרבן. עניינו של חלק תקן 21.1 בבדיקה השמאית של ההיתכנות הכלכלית של תכנית מוצעת לפינוי בינוי. במסגרת הפרמטרים הרלוונטיים, קובע התקן כי יש להתחשב גם בתוספת השטח הניתנת כתמורה לבעלי הדירות; בהתאם, נקבע כי לצורך התחשיב השמאי ביחס לדירות מגורים בבנייה רוויה, יש להביא בחשבון את תוספת השטח לבעלי הדירות, שתחושב, כאשר אין מדיניות תמורה, במדרגות של 0, 12, ו-25 מ"ר.

בעתירה נטען הן כי בהליך חקיקתו של התיקון לחוק פינוי בינוי נפלו פגמים היורדים לשורש הליך החקיקה, והן כי התיקון לחוק פוגע בזכויות חוקתיות ואינו צולח את מבחני פסקת ההגבלה, ומשכך דינו בטלות. אשר לתקן 21.1, טען העותר, כי המשיבים 4-2 אינם מוסמכים לפרסם תקן המגביל את התמורות להן זכאים בעלי דירות בעסקאות פינוי בינוי, ולפגוע ביכולתם לנהל משא ומתן חופשי עם היזמים.

בית המשפט העליון דחה את העתירה ופסק כדלקמן:

נקבע, כי לאורך טענותיו השונות של העותר, שזורה ההנחה כי תקן 21.1 מגביל את התמורה לה זכאים בעלי הדירות בעסקת פינוי בינוי. ברם, עיון בתקן 21.1 מלמד, כי התקן אינו מגביל את התמורה לבעלי הדירות, וכי זעקתו של העותר (ככל שיש בה ממש) אינה מכוונת כלפי הכתובת הנכונה.

בית המשפט הזכיר, כי לידתו של תקן 21 המקורי, בקושי של מוסדות התכנון לבחון את כלל ההיבטים הכלכליים של תכניות פינוי בינוי, כך שחלק מהתכניות הללו, לאחר שאושרו, נותרו "על הנייר" בשל היעדר כדאיות כלכלית במימושן. בהמשך, עודכן התקן המקורי, ופורסם תקן 21.1, נושא העתירה. תקן זה, כמו קודמו, נועד, בראש ובראשונה, לסייע בבדיקת הכדאיות הכלכלית של תכניות פינוי בינוי, על ידי רשויות התכנון, ומשמש כלי עזר (בלבד) לצורך כך. אין ספק כי חלק א' לתקן 21.1 אינו מגביל את התמורה בפועל לבעלי הדירות. תחת זאת, התקן מאפשר בחינה של ההיתכנות הכלכלית של הפרויקט המתוכנן, על ידי מוסדות התכנון, באמצעות חישוב הרווח היזמי, ביחס למדרגות שונות של תמורה לבעלי הדירות, וביחס למדיניות התמורה ולהסכם בין היזם לבעלי הדירות, ככל שאלו קיימים. תחשיב זה, תהא תוצאתו אשר תהא, אינו מונע מבעלי הדירות לנהל משא ומתן עם היזם ולהתעקש על תמורה אחרת, הגבוהה ממדרגות התמורה המצוינות בתקן.

לנוכח האמור, נקבע כי אין ממש בטענתו של העותר כי המשיבים אינם מוסמכים לפרסם את התקן. אכן, ספק אם בהעדר הסמכה מכוח חוק, רשאית הוועדה לתקינה שמאית לקבוע תקן שיש בו הגבלה על התמורה לבעלי הדירות במסגרת עסקת פינוי בינוי. עם זאת, בהינתן שהתקן לא מגביל את התמורה כאמור, הרי שיש לוועדת לתקינה שמאית סמכות לפרסם תקן זה, ככל תקן שמאי אחר הקובע עקרונות וקווים מנחים לעריכת שומה. בדומה, היות שהתקן כלל אינו מגביל את התמורה לבעלי הדירות, הרי שאין מדובר "הסדר ראשוני", אלא כלי עזר שמאי אשר נועד לשמש את הרשויות, אשר מועצת שמאי המקרקעין היא הגוף המתאים להתקינו.

לצד זאת, גם דינה של הטענה כי התקן אינו חוקתי בשל הפגיעה הלא מידתית והלא ראויה בחופש החוזים ובזכות הקניין, להידחות. התקן לא מונע מבעלי הדירות לנהל משא ומתן עם היזם, ולהתקשר אך ורק בהסכם שבו כנגד העברת זכויותיהם הינם מקבלים תמורה הולמת לשיטתם. על כן, התקן אינו מתערב בחופש החוזים של בעלי הדירות, ואינו פוגע בזכות הקניין שלהם.

הודגש, כי ייתכן שהתמורות שמקבלים בעלי הדירות בפרויקטים של פינוי בינוי אכן מושפעות מהשימוש שנעשה בתקן 21.1. אלא שבכך אין כדי לבסס טענה כלשהי כנגד תקן 21.1. החלטת מוסדות התכנון בדבר היקף תוספת שטחי הבנייה המאושרים, היא המפתח הכלכלי העומד ביסוד הוצאת תכניות פינוי בינוי לפועל. אכן, חלק ניכר (למצער) מהרשויות המקומיות בישראל, מעוניינות, מטעמיהן, לעודד תכניות פינוי בינוי, שמחד תהיינה בעלות היתכנות כלכלית ומאידך שתוספת השטחים בהן תהיה מינימלית. ברם, "תפקידו" של תקן 21.1, בהקשר האמור, מתמצה בהצגת התוצאה המתקבלת, לעניין הרווחיות הצפויה של היזם, בהינתן תכנית מסוימת הנבחנת על ידי השמאי, ביחס לכל אחת מחלופות התמורה לבעלי הדירות. התקן מסייע לרשויות התכנון לבחון אם במסגרת התכנית המסוימת העומדת לבחינה, אושרה תוספת שטחי בנייה בהיקף נמוך מדי או גבוה מדי, בהינתן האינטרס הנטען של עידוד תכניות פינוי בינוי אשר מחד תהיינה בעלות היתכנות כלכלית ומאידך שתוספת השטחים בהן תהיה מינימלית. גם טענת העותר שלפיה שוק עסקאות הפינוי בינוי אימץ דה-פקטו את התמורה לפי מדרגות התמורה שבתקן, מבוססת על כך שרשויות מקומיות רבות פרסמו מסמכי מדיניות הקובעים תמורה זו ורשויות התכנון מאשרות תכניות שההיתכנות הכלכלית שלהן תואמת את התמורה הנ"ל. כלומר, הבעיה, לשיטת העותר, בתמורה שמקבלים בעלי הדירות, אינה נגזרת של התקן עצמו, אלא של מדיניות הרשויות המקומיות, ורשויות התכנון, תוך הסתייעות בחוות דעת שמאית הנערכות על פי התקן.

זאת ועוד, בניגוד לטענת העותר, התקן אף אינו מכתיב את התמורה לבעלי הדירות, ואינו כובל את שיקול דעת בית המשפט, בהקשרה של החזקה שבחוק פינוי בינוי לעניין כדאיות העסקה. אמנם, קביעת שמאי לגבי כדאיות עסקת פינוי בינוי מהווה חזקה כי העסקה כדאית (קביעה הרלוונטית לאחת החלופות לקיומו של סירוב סביר), אך התקן אינו מכתיב מהי אותה תמורה. קביעת התמורה בהקשר זה אינה מבוססת על מדרגות התמורה או על הגבלה אחרת. ממילא, התקן גם אינו כובל את שיקול דעתו של בית המשפט ביחס לבחינת סבירות התמורה שהוצעה, אף זאת בניגוד לטענת העותר.

לאור האמור, העתירה נדחתה.

הערת מערכת:

בדיקת שיקול הדעת הכלכלי לצד שיקול הדעת התכנוני, הינו נושא שנתון למחלוקות רבות ומלווה מזה לא מעט שנים את ועדות התכנון והרשויות השונות, מזה לא מעט שנים לימדו אותנו כי אין לערבב שיקולי פיצוי ותכנון, לדוגמא לא לכלול שטחים באיחוד וחלוקה למטרת שחזור זכויות שאינו משיקול תכנוני למטרת אותה תכנית, לעומת זאת כל מתווה ומימון פרויקט המטרו כולו מבוסס בין היתר על יצירת זכויות למטרת מימון חלק נכבד מעלויות הפרויקט, כלומר ששיקול תכנוני מבוסס בין היתר על הצורך הכלכלי ועל מנת לחסוך כספי מדינה ורשויות.

שאלת הכלכליות באה לידי ביטוי גם בפסיקה בדבר התחדשות עירונית, הן בעניין תמ"א 38 בו נקבע כי השיקול הכלכלי הינו רק אחד השיקולים שיש לשקול, וגם בהתחדשות עירונית, כדוגמת פסק-הדין הנ"ל.

נראה כי נכון היה לנקוט קו אחיד, לדעת המערכת פעמים רבות אין סיבה לא לשקול שיקולים קניינים לצד שיקולי התכנון, ולרבות הוספת זכויות למטרת פיצוי ושמירה על הקניין, ברי הוא כי ראשית הדבר חשוב על מנת שתכנית תמומש בסופו של יום, אולם גם מטרת חיסכון כספי ציבור והתייעלות, הינה מטרה חשובה.

 

אין לנטרל בשווי מצב קודם את תמ"א 38

מספר הליך: עמ"נ 25955-11-22 הועדה המקומית לתכנון ובניה ירושלים נ' אהרון ברק ואח ערכאה: בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, בפני כב' השופט, דוד זילר. פרטי המקרקעין: שכונת רחביה, ירושלים. תאריך מתן פסק הדין: 11.3.2025  ב"כ המשיבים: לא צוין.

 

ערעור מנהלי שהגישה הועדה המקומית על החלטת ועדת הערר שעסקה באופן מאוחד בעשרות עררים שעסקו בחיוב היטל השבחה שהושת בגין מימוש בדרך של מכר במקרקעין עליהם חלה תכנית מס' 9988 שפורסמה למתן תוקף ביום 10.8.15.

במסגרת ההחלטה שניתנה, ביטלה ועדת הערר חיובי היטל השבחה שהוצאו על ידי הועדה המקומית, וזאת לטענת המערערת ללא בסיס. בעת שנוהל ההליך בפני ועדת הערר, הצטברו עררים נוספים שהוגשו סביב אותן סוגיות רוחב כפי שנדונו בפני ועדת הערר. הדיון בעררים אלו הוקפא על ידי ועדת הערר, עד למתן החלטתה בסוגיות הרוחב. לאחר שניתנה החלטת ועדת הערר הוסכם, כי ההחלטה שנתנה תחול גם על עררים אלו (למעט כאלו שהוחרגו על פי הודעת המערערת). כפועל יוצא, הערעור דנא הוגש על ידי המערערת גם בנוגע לעררים הנוספים, כך שבסופו של יום נכללו במסגרתו משיבים ב- 132 עררים.

תכנית 9988 הינה תכנית מפורטת להגדלת זכויות הבניה באזור שכונת רחביה בירושלים. תכנית זו חלה על כ- 300 בניינים ובהם כ- 4,600 יחידות דיור. ועדת הערר קבעה, כי הזכויות מכח התכנית הינן בגדר זכויות "צפות" בדומה לתמ"א 38 או תמ"א 18/4, ועל כן לא ניתן לחייב בגינן בהיטל השבחה במימוש במכר. כן נקבע, כי יש להתחשב בהשפעת תמ"א 38 ותכנית 10038 (שהינה תכנית מכח סע' 23 לתמ"א 38 החלה בעיר ירושלים), על שווי הנכסים במצב הקודם, וכן שלא הוכחה קיומה של השבחה מכוח תכנית 9988.

בית המשפט המחוזי, לאחר בחינת העובדות והפסיקה, קבע כי אין להתערב בהחלטת ועדת הערר, ויש להשאירה על כנה.

נקבע, כי בחישוב שווי מצב קודם יש להביא בחשבון כל שווי קרקע הנובע מציפייה בנוגע למקרקעין, פוטנציאל שלהם, תכניות המיועדות לחול, וכיו"ב, זאת כל עוד אלו בפועל משפיעים על שווי המקרקעין, ובלבד שאין הם נוגעים להליכי העברת התכנית המשביחה עצמה.

בית המשפט הדגיש, כי עליית ערך הנובעת מתמ"א 38, ולבטח תכנית 10038, צריכה להיות מובאת בחשבון. עליית ערך זו, נובעת לא רק מצפייה לתכנית שתחול במקרקעין, אלא מתכניות החלות בפועל עליהם. אין טענה, כי תמ"א 38/תכנית 10038 היוו הליכים שקדמו לתכנית 9988 או הובילו לה. להפך, על פי הנטען אין כל קשר בין התכניות, והן קודמו במקביל, כאשר לדברי הוועדה המקומית תכנית 9988 אינה תכנית לפי סעיף 23 לתמ"א 38, כך שלא ניתן לראות את תמ"א 38 כשלב בדרך להעברת תכנית 9988.

בית המשפט בלשונו:

"העובדה כי תמ"א 38/תכנית 10038 הביאו לעליית ערך המקרקעין במצב הקודם פירושה, כפי שהמצב בענייננו, כי בעת שעברה תכנית 9988, היא בפועל לא הביאה לכל עליית ערך. כאמור, היקף הבניה שמאפשרת התכנית, זהה הלכה למעשה לזה שהתאפשר מכח תכנית 10038 , כאשר ישנם גם יתרונות בשימוש בתכנית 10038 על פני תכנית 9988. כמו כן, הגם שתמ"א 38 / תכנית 10038 אינה ודאית, הרי שבפועל גם תכנית 9988 לוקה באי ודאות".

"סיכומם של דברים, שהגם המסקנה השונה במסגרת פסק דין זה מעמדת ועדת הערר בכל הנוגע לשאלה אם הזכויות מכח התכנית הינן זכויות מותנות מעין מוקנות או ערטילאיות, הרי שבפועל אין בכך כדי לשנות מהמסקנה הסופית, ולפיה דין הערעור להידחות, בהינתן כי מקבל אני את קביעת ועדת הערר לפיה אין מקום לנטרל בעת חישוב שווי המצב הקודם, את עליית הערך הנובעת מתמ"א 38/תכנית 10038, דבר שפירושו על בסיס קביעותיה העובדתיות 29 של ועדת הערר שלא עורערו, כי התכנית לא הביא לכל השבחה."

הערת מערכת:

פסק-הדין סותר חלקית פסיקה ישנה של בתי המשפט המחוזיים בתל-אביב וחיפה, מאחר ופסיקת מחוזי מנחה את ועדות הערר, נראה כי קיימת מבוכה כעת וכל מחוז יפעל לפי שיקול דעת יושב הראש וההרכב.

נציין כי אין ספק שהתוספת השלישית אינה עונה לרבות מהסוגיות העולות בעשור האחרון, ועל כן נדרשים אנו לפרשנות בתי המשפט שמחויבים לעקרונות העל של הפסיקה, אולם גם לצערנו פסיקות העליון שניתנו בסוגיות היטל ההשבחה לא הקלו על ההתלבטויות בסוגיות הבאות בפני אנשי המקצוע שכן העקרונות מעורפלים והדבר מקשה על שוק המקרקעין.

מאחר ונושא היטל ההשבחה ושינויי חקיקה הינם על המדוכה, נאחל כי התיקונים שיעשו, מחד לא ישפכו את המים עם התינוק, ומאידך, יעשו מעט סדר באי הסדר הקיים.

 

חלוקה קניינית מול חלוקה רישומית

מספר ההליך: ת"א 24786-06-21 חדשנית נכסים והשקעות בע"מ נ' ש.ד.ר תחזוקה שירותים וביטחון (1988) בע"מ ערכאה: בית המשפט המחוזי בתל אביב, בפני כב' השופט, סגן נשיא, ארז יקואל. פרטי המקרקעין: מגרש 509, רחוב ניר גלים, אשדוד. תאריך מתן פסק הדין: 27.2.2025. ב"כ התובעת: עוה"ד ת' סטרוגו.

הצדדים היו בעלי זכויות בחלקות מקרקעין סמוכות ובעקבות תכנית איחוד וחלוקה כפויה, הפכו לשותפים במקרקעין. לאחר שהנתבעת השכירה את המקרקעין מושא הדיון, גם לאחר יצירת החלקה המאוחדת, עתרה התובעת לתשלום דמי שכירות ראויים. מנגד, נטען, כי לא השתכללה זכות לדמי שכירות מתוקף השיתוף, וכן כי התביעה התיישנה בחלקה. במוקד הדיון ניצבת שאלת זכאות התובעת לסעד הנתבע על-ידה.

כאשר החברה השוכרת נדרשה לעשות שימוש גם בשטח החלקה ההיסטורית השנייה לצורך עסקיה, מאחר והגישה לנכס מצריכה מעבר דרכה. התובעת, לאחר שקנתה את זכויותיה של בעל הזכויות הקודמת במגרש, ביקשה להידבר עם שותפתה החדשה בנושא השימוש בו, אולם הנתבעת סירבה להכיר בזכויות התובעת.

בנסיבות אלו, הגישה התובעת תביעה לפירוק השיתוף, אשר הסתיימה לא מכבר בהסכמה בין הצדדים על מכירת הנכס. במקביל, בתביעתה הנוכחית, עתרה התובעת לתשלום סכום כולל של 2,688,384 ₪ בגין דמי שכירות חודשיים בסכום של 16,772 ₪ לחודש ולמשך 11.5 שנים; זאת בטענה, כי היא הייתה בעלים במשותף במגרש במשך כל התקופה מושא התביעה, כאשר בעלותה המשותפת במגרש משתרעת על חלקים בלתי מסוימים, ואינה מוגבלת לשטח שהיווה בזמנו את החלקה ההיסטורית של הנתבעת. מנגד, טענה הנתבעת, כי לא השתכללה זכות לדמי שכירות מתוקף השיתוף, משום שהתכנית לא "אושרה לרישום" כדרישת החוק, וכן כי התביעה התיישנה בחלקה.

השאלה המרכזית בהליך זה, הינה מה טיב הזכויות במקרקעין שאוחדו למגרש אחד מבחינה תכנונית, אך לא נרשמו כחלקה אחת מבחינה קניינית?

סעיף 124 לחוק  התכנון והבניה, קובע:

תחילת תקפה של חלוקה חדשה היא ביום תחילת תקפה של התכנית שבה נכללה החלוקה."

בית המשפט ציין, כי אין חולק כי סעיף 124 הצמיח לתובעת זכויות מסוימות לפי התכנית. אם בזכויות קנייניות עסקינן, תחולתן של אותן זכויות קיימת להן כלפי כולי עלמא. אם, לעומת זאת, מדובר בזכויות אובליגטוריות, תחולתן מוגבלת לצדדים אשר יחסיהם הושפעו ממנה. ככל שהנתבעת עצמה לוקחת חלק בשיתוף מתוקף התכנית, קם כנגדה החיוב לכבד את זכויותיה של התובעת לפי התכנית; וכזו היא זכותה של התובעת לקבל דמי שימוש ראויים. אף אם זכותה של התובעת אכן אובליגטורית, הנתבעת נמנית על נמעני החיוב המקים את זכותה לקבלת דמי שימוש ראויים.

בית המשפט הדגיש, כי משמעותו של שיתוף במקרקעין היא כי לכל שותף "חלק בלתי מסוים" במקרקעין מושאי השותפות. התכנית יצרה שיתוף כפוי בין התובעת והנתבעת וכלל זה חל גם על האחרונה. ברור, כי חלקה של התובעת אינו מוגבל לחלק "המסוים" אשר היה בבעלותה עובר לשיתוף. חלקה היחסי במקרקעין מתפשט בכל אתר ואתר במושע, כהוראות סעיף 27 בחוק המקרקעין. בית המשפט קבע, כי אם נאמר אחרת, אין לראות בתובעת שותפה לנתבעת, כי אם בעלים בלעדי של נכס מובחן ולא כך היא.

נקבע, כי הנתבעת לא תמכה באדנים מבוססים את טענתה לפיה זכות התובעת, כשותף במקרקעין, מוגבלת לחלק "מסוים" מהם ולא נמצא מקום לקבוע כי חלקה של התובעת בשותפות מוגבל לטפח הזכור מחלקה 67.

לאור האמור, נקבע כי יש לחייב את הנתבעת להעביר לתובעת את חלקה היחסי בדמי השכירות הראויים, לפי סכום של 14.5 ₪ למ"ר. כמו כן, תישא הנתבעת בהוצאות התובעת בסכום של 100,000 ₪.

הערת מערכת:

בפועל הגיעה העת לבטל את האבחנה בין הקרקע הרשומה לקרקע במאושרת בתכנית, מגרש מאושר בתכנית יכול להיוותר ככזה משך שנים לא מעטות בשל עיכובי רישום ואין סיבה להתייחסות אליו ככזה ושאינו קניין, באשר לתביעות פירוק שיתוף, היתרי בניה, חובות וזכויות ועוד.

הצורך להיזקק לחקיקה אחרת שאינה חלה על הקניין אלא זכויות אובליגטוריות מובילה לשימוש בחוקים שלא נועדו להתייחסות למקרקעין והינה מאולצת.

 

פגיעה עקיפה – לא בוססה כנדרש

מספר הליך: ערר 95041-0823 לילי קרין ואח' נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה רמת השרון ואח' ערכאה: ועדת ערר לתכנון ובניה מחוז תל אביב, בפני כב' היו"ר, עו"ד יפעת בן אריה שטיינברג. תאריך מתן ההחלטה: 4.3.25. פרטי המקרקעין: חלקה 349 בגוש 6417, רחוב ויצמן 35, רמת השרון.  ב"כ המשיבים: עוה"ד אילנה בראף, ענת בירן ואינה טל.

העוררות הגישו ערר לפי סעיף 198(ד) לחוק התכנון והבניה על החלטת הוועדה המקומית לתכנון ולבניה לדחות את תביעת העוררות לפיצויים בגין ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה.

ועדת הערר קבעה, כי בנסיבות המקרה דנא העוררות לא עמדו בנטל ההוכחה לפגיעה בגין התכנית בעקבותיה אושרה הבקשה להיתר ומשכך, דין הערר להידחות.

ועדת הערר ציינה, כי מדובר בפגיעה עקיפה ובהתאם להלכה הפסוקה לא כל פגיעה עקיפה תזכה לפיצוי, שכן בפגיעה ישירה הקשר הסיבתי הוא גלוי וישיר ואילו בפגיעה עקיפה הקשר הוא רחוק יותר. יתרה מכך, ועדת הערר הזכירה כי הלכה פסוקה היא מימים ימימה, כי אין לאדם זכות קנויה שפיתוח היישוב ייעצר בקצה מגרשו או כי בעלי הזכויות במקרקעין סמוכים לא יהיו זכאים לפתחם ולנסות לממשם, וככל שהדבר נעשה בסבירות תוך שמירת אופיו של הישוב והסביבה ולא בשינוי מהותי או חריג שלהם, ומבלי שעולות נסיבות או אלמנטים פוגעניים מיוחדים, הרי שיש למנוע הגשת תביעות מעין אלה. ובשים לב למצב התכנוני הקודם, עסקינן בהתפתחות סבירה של העיר.

ועדת הערר הסבירה, כי על מנת להעריך את גובה הפיצוי לו יהיה זכאי התובע לפי סעיף 197 לחוק, יש להשוות בין שווי המקרקעין ערב אישור התכנית הפוגעת לבין שווי המקרקעין לאחר אישורה.

מקרי מבחן ושומות מייעצות שהובאו בשומת העוררות לצד אחוזי הפגיעה שצוינו בסוף שומת העוררות, הינם באופן כללי וללא כל ביסוס ו/או תימוכין רלוונטיים ומבלי שהשומה מטעמם התייחסה לכל הרכיבים והנתונים הנדרשים לצורך ביסוס "הפגיעות" הנטענות, וזאת הגם שהנטל להוכיח את הפגיעה כאמור הינו על העוררות.

נקבע, כי הפגיעה שהוערכה בשומת העוררות אינה מבוססת כנדרש, אינה כוללת התאמות למאפייני המקרקעין הרלוונטיים בענייננו, ואף אינה מנתחת את המאפיינים השונים והדומים של המקרים עליהם התבססה השומה מטעמן ובהעדר התייחסות לעסקאות השוואה כמתבקש בתביעות מסוג זה. יתרה מכך העוררות נמנעו מלהביא חוות דעת ממשיות לגבי רכיבי התביעה שנכללו בשומה מטעמן.

"אין ואף לא יכולה להיות כל פגיעה בפרטיות או בנוף מקום בו הדירה של העוררת אינה חשופה בשום צורה או דרך לבניין במקרקעין הגובלים."

 ועדת הערר הדגישה, כי תוספת הקומות במקרקעין הגובלים הינה משום תוספת קומות שהיא בבחינת מעין "סיכון שכיח" למקרקעין המצויים בסביבה עירונית ובפרט בנסיבות המקרה בעניינינו מקום בו ממוקמים מקרקעי העוררות במרכזה של העיר.

מקרקעי העוררות מצויים בלב העיר רמת השרון בשדרות ויצמן המהווה ציר תנועה ראשי, בקו שני לשדרה מרכזית ושוקקת חיים, ובמרחק של קו אווירי של כ-300 מ' מרחוב סוקולוב הראשי, וסביבם בנייה רוויה מכל עבר, והעוררות אף לא טענו לנוף ייחודי כלשהו שנפגע, ונראה כי דווקא הבקשה להיתר מושא הערר מביאה להתחדשות עירונית בסביבת המקרקעין באופן שאף אמור להיטיב עם דירת העוררות.

נקבע, כי העוררות לא עמדו בנטל הראיה להוכיח את קיום יסודותיו של סעיף 197 לחוק ולא הוכיחו את הקשר הסיבתי בין הפגיעה הנטענת לכאורה לבין התכנית בעקבותיה אושרה הבקשה להיתר. שומת העוררות לא השוותה כראוי בין שני מצבי התכנון ולא נסמכה על חוות דעת מומחים רלוונטיים, והפגיעה הנטענת מבוססת על נתונים כללים ולא עדכניים וללא התאמות ונעדרת עסקאות השוואה. אי לכך ומשלא הורם הנטל להוכיח את הפגיעה במקרקעי העוררות לא נמצאה הצדקה להורות על מינויו של שמאי מייעץ.

לאור האמור, הערר נדחה.

הערת מערכת:

תילי תילים של פסיקות מתייחסות לסעיף בודד אחד בחוק, וכולו בנוי על פסיקת הערכאות שיצרו בפועל את ההלכות, עם זאת אין ספק שכוונות המחוקק בהצעה אחר הצעה, שלא הבשילו עדיין, לשנות ואף אולי לבטל את זכות הפיצוי בגין הפגיעה העקיפה, משפיעות על הפסיקה ועל תחושת אי הצדק בחלק מהמקרים, של פיצוי בגין פגיעה עקיפה של נכס גובל, בעיקר בתוך העיר שממילא מתפתחת וגדלה.

אולם, בדומה להיטל השבחה, המחוקק לא נתן את הכלים למבחן ועל כן אין לאזרח ברירה אלא לנקוט בהליכים להיכנס לדרך המאד מאד ארוכה למערנו של ניהול ההליכים לפיצויים, דרך שעלויותיה רבות ומערימות נטל כבד הן על הפרט והן על הרשות.

שתפו אותי

עדכונים אחרונים